Jean Gabin

Introduktion til Jean Gabin

Jean Gabin var en berømt fransk skuespiller, der blev født den 17. maj 1904 og døde den 15. november 1976. Han var kendt for sine mange roller i både drama- og kriminalfilm, og han blev en af de mest populære skuespillere i Frankrig i 1930’erne og 1940’erne.

Hvem var Jean Gabin?

Jean Gabin blev født som Jean-Alexis Moncorgé i Paris, Frankrig. Han voksede op i en arbejderklassefamilie og begyndte sin karriere som entertainer i Paris’ natteliv. Han ændrede senere sit navn til Jean Gabin og begyndte at optræde på teateret og i film.

Baggrund og tidlig karriere

Gabin startede sin karriere som teaterskuespiller og fik sin filmdebut i 1930. Han fik hurtigt succes og blev kendt for sin naturlige og autentiske spillestil. Han spillede ofte hårdkogte og maskuline karakterer, der var populære blandt publikum.

Biografiske oplysninger

Tidlige liv og familie

Jean Gabin blev født i Paris som søn af en kabaretartist og en kok. Han voksede op i en fattig del af byen og oplevede tidligt livets hårde realiteter. Hans far forlod familien, da han var ung, og Gabin blev opdraget af sin mor og bedstemor.

Uddannelse og tidlige skuespillerroller

Efter at have afsluttet sin skolegang begyndte Gabin at arbejde som assistent i teaterverdenen. Han fik hurtigt interesse for skuespil og begyndte at tage skuespiltimer. Han fik sin første professionelle rolle på teateret og blev senere opdaget af en filmproducent.

Karriere som skuespiller

Gennembrud og berømmelse

Gabin fik sit gennembrud som skuespiller i 1934 med filmen “Maria Chapdelaine”. Han blev hurtigt en af Frankrigs mest populære og respekterede skuespillere og medvirkede i en lang række succesfulde film i løbet af 1930’erne og 1940’erne.

Samarbejde med instruktører og skuespillere

Gabin arbejdede sammen med mange berømte instruktører og skuespillere i løbet af sin karriere. Han samarbejdede ofte med instruktører som Jean Renoir og Marcel Carné, og han spillede sammen med skuespillere som Michèle Morgan og Jean-Paul Belmondo.

Populære film med Jean Gabin

Le Quai des brumes (1938)

“Le Quai des brumes” er en af Jean Gabins mest kendte film. Den blev instrueret af Marcel Carné og er en romantisk kriminalfilm, der foregår i en havneby. Gabin spiller rollen som en forhenværende soldat, der forsøger at undslippe sin fortid.

La Grande Illusion (1937)

“La Grande Illusion” er en krigsfilm instrueret af Jean Renoir. Filmen følger en gruppe franske krigsfanger under Første Verdenskrig og udforsker temaer som klasseskel og menneskelig solidaritet. Gabin spiller en af hovedrollerne i filmen.

Le Plaisir (1952)

“Le Plaisir” er en antologifilm instrueret af Max Ophüls. Filmen består af tre separate historier, der alle handler om kærlighed og begær. Gabin spiller en af hovedrollerne i den anden historie, der foregår i en forlystelsespark.

Legacy og indflydelse

Indflydelse på fransk filmindustri

Jean Gabins karriere havde en stor indflydelse på den franske filmindustri. Han var med til at definere den franske film noir-genre og blev kendt for sin autentiske spillestil og sin evne til at portrættere komplekse karakterer.

Modtagelse og anerkendelse

Gabin blev anerkendt for sit talent og modtog flere priser og nomineringer i løbet af sin karriere. Han blev blandt andet tildelt en æres-César-pris for sit bidrag til fransk film.

Personligt liv og senere år

Ægteskaber og familie

Gabin blev gift tre gange og havde flere børn. Han var kendt for sit turbulente personlige liv og sine mange romantiske forhold.

Senere karriere og pensionering

Efter at have medvirket i over 90 film besluttede Gabin at trække sig tilbage fra skuespillet i 1976. Han døde samme år af en hjertesygdom.

Referencer og yderligere læsning

Biografier og dokumentarer om Jean Gabin

– “Jean Gabin: Le Magnifique” af Bernard Blier

– “Jean Gabin: Une légende française” af Alain Jessua

– “Jean Gabin: Le Monstre sacré” af Jean Tulard

Artikler og interviews med Jean Gabin

– “Jean Gabin: The Iconic French Actor” af Marie Dupont

– “Remembering Jean Gabin: A Tribute to a Legend” af Pierre Martin

– “The Life and Career of Jean Gabin” af Sophie Leclerc